Iránytű a káoszban – avagy mihez kezdjünk most Miskolcon?

Megosztás

Sokak számára úgy tűnik, Veres Pál polgármester utolsó pillanatos visszalépését követően káosz kezd kialakulni a miskolci politikában. A városvezető iránymutatás nélkül lépett vissza a jelöltségtől, így a polgármesterjelöltek száma hamar megszaporodott. Most Tocsev János Miklós, fogalmazta meg véleményét a kialakult helyzetről és arról, mit érdemes szem előtt tartania a miskolci választóknak, ha a legjobb döntést szeretnék meghozni a szavazás napján.

Tocsev János Miklós tegnap egy élő Facebook bejelentkezésben fejtette ki a véleményét a kialakult helyzetről. Ennek rövid kivonatát közleményként is elküldte szerkesztőségünknek, amelyet a továbbiakban változtatás nélkül közlünk.

“Elfogadva azt a felhívást, melyet Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának jelenleg regnáló politikai vezetői közül azon pártoktól kaptunk, melyek két alpolgármestert is adtak a városnak, részt vettünk azon az egyeztetésen, mely azzal a céllal lett összehívva, hogy a város – civil és pártos – politikai aktorai egységesen fellépve reagáljanak Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere bejelentése nyomán kialakult helyzetre. 

Mint ismeretes a jelenleg regnáló polgármester a korábbi vállalásával szemben az egészége, a családja és talán a lelki békéje miatt úgy döntött, hogy visszalép a 2024. június 9-i önkormányzati választáson való indulástól. 

Megköszönve a megtisztelő felkérést, négyen vettünk részt a megbeszélésen. Deklaráltuk, hogy a Helyi Civilek Szövetsége civil tagjai, valamint a Mindenki Magyarországa Család – mind civil, mind pártos tagjai – vagyis a két közösség B-A-Z megyei tagsága azokat az értékeket tekintik alapvetően fontosnak, melyek célja a társadalom jóléte, az egyenlő esélyek feltételeinek megvalósulása és a konszenzusra való törekvés. 

Ezen két közösség a miskolci önkormányzati választások során olyan polgármester jelöltet támogat, mely önös és pártpolitikai érdekektől függetlenül képes a város érdekeit szem előtt tartva a város érdekében szolgálni. Mindezt a város önrendelkezéshez való jogának, a valódi szuverenitásának érdekében, vagyis külső kényszertől függetlenített működés mellett. 

Veres Pál pártpolitikától mentes városirányításra törekvése akadozva, botladozva köszönt a választás előtt Miskolc – nagyságrendileg – százhúszezer fős választásra jogosult lakosságára. Talán nem áltatjuk magunkat azzal, ha azt mondjuk, hogy megfelelően biztosított szavatszámlálás mellett úgyis az eredmények tükrözik majd a végső igazságot. Mi annyit mondunk, hogy meglátjuk.

Mindenesetre a mi közösségünk elkötelezett amellett, hogy a szabad voksolás jogával élve a helyi ügyekhez helyi, az országos pártpolitikától elfüggetlenített képviseletet választhassanak maguknak a választásra jogosult polgárok. 

Az Avasi torony számomra ennek az ideának a szimbóluma…” – zárult a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény.

Cikkünk publikálása idején, 61 nappal a választások előtt öt miskolci polgármesterjelölt indulásáról értesült szerkesztőségünk, de egyes információk szerint ez még nem a végleges szám. Az ellenzéki oldalon jelenleg csak Dr. Barkai László mögött látszik kialakulni egy szélesebb együttműködés, Varga Andrea és Lehoczki László mögött továbbra sem látszik széleskörű összefogás. A Fidesz továbbra is Tóth-Szántai Józsefet támogatja, de egy duguláselhárítás szakember is bejelentette indulását.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek